Patlıcanı dondurucuda saklamanın püf noktaları: Patlıcan nasıl dondurulur?
Patlıcan, Türk mutfağının en sevilen sebzelerinden biri olup mezelerden ana yemeklere kadar hemen hemen her yemekte karşımıza çıkar. Her mevsim tezgahlarda yer alsa da kaliteli patlıcan sadece yaz aylarında hasat ediliyor.
Kışın kaliteli patlıcan yiyebilmek için patlıcanı stoklayıp kışa hazırlamak çok önemlidir. Patlıcanı nasıl saklayabilirsiniz? Bunun cevabı oldukça kolaydır. Patlıcanı çiğ veya pişmiş olarak dondurucuda muhafaza edebilirsiniz.
Patlıcan, çiğ veya pişmiş olarak dondurucuda yaklaşık 6 ay saklanabilir. Elbette dondurmak istediğiniz patlıcanın tazeliği de bu duruma etki ediyor. Dondurucuya hangi yiyeceği koyarsanız koyun, tazeliği saklama süresini önemli ölçüde etkileyecektir.
Patlıcanı dondurmadan önce bilmeniz gereken püf noktası daha önce de belirttiğimiz gibi patlıcanın taze olması gerektiğidir. Taze patlıcan sağlıklı bir görünüme sahiptir. Dokunulduğunda morarmamalı, morarmamalı veya lekelenmemelidir.
Peki patlıcan nasıl dondurulur? İşte kış boyu leziz patlıcan yemekleri yapmanızı sağlayacak patlıcan dondurma yöntemleri…
ÇİĞ PATLICAN NASIL DONDURULUR?
Patlıcanı dondurmanın en kolay yollarından biri çiğ olarak dondurmaktır. Çiğ patlıcanın dondurulması hem hızlı hem de kolaydır. Kızartılmış yemekler için ideal saklama yöntemidir.
Çiğ patlıcanları dondurarak saklamak için öncelikle soğuk su altında dikkatlice yıkayın. Kalıntıları kurutun ve kesin. Yapacağınız yemeğe göre kesin. Yemek porsiyonlarını kilitli buzdolabı poşetlerine koyun ve dondurucuya koyun.
Patlıcanı pişirmeden önce acısını gidermek için tuzlu su formülü kullanıyorsanız patlıcan dondurma işlemi sırasında da bu yöntemi kullanabilirsiniz. Bir tencereye bol miktarda tuzlu su koyup kaynatın. Kesilmiş patlıcanları kaynar suya atıp maksimum 4 dakika haşlayın.
Tuzlu suda haşladığınız patlıcanları şoklamak için hemen buzlu suya batırın. Bir kurulama bezinin üzerine serip kurumasını bekleyin, porsiyonlar halinde paketleyip dondurucuya koyun.
Patlıcanları dondurup kızartmak istediğinizde dondurucudan çıkarıp yüksek kenarlı bir tavaya yağı koyup ısıtın. Dondurulmuş patlıcanları kızgın yağa atıp kızartın.
KIZARTILMIŞ VEYA FIRINLANMIŞ YUMURTA NASIL DONDURULUR?
Kızarmış patlıcan, uygun bir yoğurt mezesi için eksiksiz bir seçenektir. Kızartılmış patlıcanları dondurarak saklamak için patlıcanları güzelce yıkayıp kurutup istenilen büyüklükte doğrayın. Kızartın ve fazla yağının süzülmesi için kağıt havluyla kaplı bir alana koyun. Kabuklarını soyduktan sonra kullanmak üzere dondurucu poşetlerine ayırın. Ve dondurucuya koyun.
Patlıcanları karnıyarık gibi tabaklarda dondurmak isterseniz kızgın yağda veya fırında kızartabilirsiniz. Kızaran patlıcanları kağıt havlu serili bir yere alıp soğumaya bırakın ve fazla yağının çıkmasını sağlayın. Soğuduktan sonra buzdolabı poşetlerine koyup derin dondurucuya koyun.
PATLICAN DONDURUCUDA NASIL SAKLANIR?
Patlıcanları dondurarak saklamak için en iyi poşetler derin dondurucuya uygun hava geçirmez poşetlerdir. Patlıcanları buzdolabı poşetine yerleştirirken mümkün olduğu kadar havasını çıkarmaya çalışın. Aksi takdirde patlıcanlar havayla temasından dolayı bozulmaya daha yatkın olacaktır.
Dondurucu torbanız yoksa hava geçirmez bir kap da işe yarayacaktır. Patlıcanları hava geçirmez bir saklama kabında dondururken, saklama kabını tamamen doldurmamaya dikkat edin, çünkü patlıcanlar dondukça hacimleri artacaktır.
Patlıcanları dondurmadan önce ortasına pişirme kağıdı koyarak yapışmasını önleyebilirsiniz. Bu küçük ipucu, çözmek istediğinizde işinizi kolaylaştıracaktır.
Patlıcan dondurma işleminin son aşaması olarak paketlerinizin üzerine tarihin yazılı olduğu bir kağıt yapıştırmayı unutmamalısınız. Bu sayede patlıcanların donma tarihlerini unutmaz ve bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz.